De verschillen tussen e-fulfilment en dropshipping

De verschillen tussen e-fulfilment en dropshipping

apr 20, 2024

Tegenwoordig starten steeds meer ondernemers een webshop waarin ze hun producten kunnen verkopen. Wanneer je producten gaat verkopen op je webshop, moet je een keuze maken: oftewel doe je aan dropshipping oftewel kies je voor e-fulfilment. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk?  Wat zijn de verschillen tussen dropshipping en e-fulfilment? We leggen het je hieronder uit!

E-fulfilment vs Dropshipping

Dropshipping: de definitie

Wanneer je een definitie van dropshipping vormt, krijg je zoiets als dit: “Dropshipping is een vorm van e-commerce, waarbij de verkoper zelf de producten die hij aanbiedt niet op voorraad heeft. Wanneer de verkoper een bestelling ontvangt, plaatst hij een bestelling bij de fabrikant of groothandelaar en laat het product dan rechtstreeks van de goothandelaar of fabrikant leveren aan de klant.”

 

E-fulfilment: de definitie

Je kunt ook een definitie vormen van e-fulfilment: “E-fulfilment is het opslaan, inpakken en verzenden van je producten naar je klanten. Je producten zijn dus oftewel zelf geproduceerd of al ingekocht bij de groothandelaar, wanneer een klant een bestelling plaatst op je webshop.”

 

E-fulfilment en dropshipping: de verschillen

Nu weet je al wat de termen ‘e-fulfilment’ en ‘dropshipping’ betekenen, maar wat zijn de verschillen tussen de twee opties? Wel, het grootste verschil tussen e-fulfilment en dropshipping is dat je bij e-fulfilment je producten zelf beheert. Dit terwijl de producten bij dropshipping van de leverancier zijn en ook door deze leverancier rechtstreeks geleverd worden aan je klant.

 

Beide opties hebben voordelen en nadelen. Het voordeel van dropshipping is dat het minder financiële risico’s met zich mee draagt; je koopt de producten namelijk pas in als een klant ze bij jou bestelt heeft. Het nadeel van dropshipping is dat je hierdoor weinig inzicht hebt in het verkoopproces. Daarnaast duurt het vaak lang om producten via dropshipping van een leverancier naar een klant te verzenden. Dit komt doordat deze leveranciers vaak in landen als China gesitueerd zijn.

 

Bij e-fulfilment beheer je zelf je producten, en daardoor zijn de levertijden vaak een stuk korter dan bij dropshipping. Aangezien je niet afhankelijk bent van een leverancier of groothandelaar, ben je zelf verantwoordelijk voor de levering en kun je een betere klantenservice garanderen. Met e-fulfilment kun je ook meer verdienen dan met dropshipping, omdat er vaak een hogere winstmarge zit op het product. Het nadeel van e-fulfiment is uiteraard dat je jouw producten op voorhand moet inkopen en zelf moet opslaan en verzenden. Ook moet je je soms bezighouden met retourverzendingen.

 

Besluit

Heb je een redelijk groot kapitaal en wil je jouw producten met een grote winstmarge verkopen? Dan is e-fulfilment de beste optie voor jou! Het probleem is wel, dat je je dan zelf moet bezighouden met voorraadbeheer en (retour)verzendingen, maar voor dit probleem bestaat een oplossing: e-fulfilment uitbesteden. Zo geniet je van de voordelen van e-fulfilment, zonder de nadelen ervan te ervaren!

 

SEM Fulfilment: een erkend bedrijf in Nederland

Als je e-fulfiment wilt uitbesteden, moet je uiteraard zoeken naar een professioneel bedrijf dat hier ervaring mee heeft. Zoek niet verder, SEM Fulfilment is zo’n bedrijf! Wij verzorgen namelijk het hele logistieke proces: van het ontvangst en de controle van je producten, tot de verzending en het retourmanagement! Zo bespaar jij tijd en moeite en kun jij je bezighouden met datgene waar je goed in bent: ondernemen. Ben je een controlefreak? Dat is geen probleem, bij SEM Fulfilment heb je door ons integrale systeem namelijk altijd inzicht in je voorraad en de statussen van je bestellingen!

Voordelen fulfilment

SEM Fulfilment: meer dan producten opslaan en verzenden

Bij SEM-fulfilment zetten we graag die extra stap voor onze partners. Zo doen we naast het verzenden en opslaan van producten ook een kwaliteitscontrole. Zo ben je er zeker van dat je producten in de best mogelijke staat naar je klant verzonden worden!

 

Maar dat is nog niet alles: bij SEM Fulfilment hebben we namelijk ook een extreem late cut-of-tijd tot 23:00u. Zo kun jij meer omzet genereren op 1 dag, en zijn je klanten nog gelukkiger!

 

Contact

Dus, wil jij ook e-fulfilment uitbesteden, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over voorraadbeheer en (retour)verzendingen? Neem dan nu contact met ons op, en dan bekijken we samen hoe we jou het beste kunnen helpen!

 

Meer blogs bekijken
×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?