Wat wordt bedoel met cross docking?  

Wat wordt bedoel met cross docking?  

mei 23, 2024

 Of het nou gaat om grondstoffen, producten, brieven of onderdelen, cross docking kan in iedere situatie worden toegepast. Het is hierbij de bedoeling dat artikelen slechts een korte tijd in het magazijn blijven liggen, waarna ze direct worden verzonden naar de klant. Hierdoor worden de artikelen niet opgeslagen en het proces van orderpicken niet nodig is.  

 

Wat is de betekenis van cross docking?  

De betekenis is eigenlijk vrij simpel! Dit is een logistiek proces waarbij inkomende artikelen meteen van de ontvangstlocatie naar de uitgaande locatie wordt verplaatst. Dit zonder dat het tussendoor wordt opgeslagen. Dit kan zowel incidenteel als structureel worden toegepast. Denk hierbij aan het afhandelen van verkooporders bij een te kort van de huidige voorraad. Hierdoor is cross docking ook bij fulfilment centers in de e-commerce een belangrijke tussenschakel om artikelen goed en zorgvuldig te ordenen. 

Scannen van doos

Wat zijn de fases in het docking proces?  

Onderstaande fases zijn het belangrijkste in het proces:  

  • Het indelen van de bestelde artikelen die op de webshop zijn besteld
  • De volgende stap is de goederenontvangst
  • Het registreren en controleren van de aangekomen bestellingen (kwaliteitscontrole)
  • Het opnieuw verpakken van de artikelen en het verzenden van de bestelling 

Dozen in stelling 

Wat zijn de voordelen?  

Cross docking neemt veel essentiele voordelen met zich mee. Dit is een efficiënte manier om overslag vorm te geven en het heeft ook een kostenbesparende werking. Dit omdat artikelen/producten niet eerst moeten worden opgeslagen. Dit zijn echter niet de enige voordelen, want ook zorgt cross docking voor een snellere verzending naar de klant. Dit is van cruciaal belang voor een hoger klanttevredenheidpercentage en vooral in deze tijden waarin de klant verwacht dat het bestelde artikel de volgende dag wordt geleverd.   

  • Efficiënte manier om overslag vorm te geven 
  • Werkt kostenbesparend omdat het niet eerst moeten opgeslagen 
  • Zorgt voor een snellere verzending naar de klant 

 

Wat zijn de nadelen van cross docking? 

Cross docking kent helaas ook een aantal nadelen en dit komt door de lastige uitvoering van het logistieke proces. Echter zijn er veel verschillende optimalisatiemogelijkheden, waarbij slimme systemen automatisch bepalen in welk voertuig uitgaande bestellingen geplaatst moeten worden. Ook is het van groot belang dat alle bestellingen te traceren zijn, waardoor een registratie van de goederenstromen essentieel is. Ook is het belangrijk om de juiste voertuigen te gebruiken, want niet al voertuigen zijn geschikt hiervoor.  

 Kortom voor cross docking is het van belang om een gebouw te hebben, waarbij voertuigen aan de ene kant de artikelen aanleveren voor de voertuigen aan de andere kant van het gebouw.  

 Ben jij benieuwd wat cross docking voor jou kan betekenen? Wil je in contact komen met een vakkundig en professioneel fulfilment center? Klik hier en neem een kijkje tussen de verschillende diensten van SEM Fulfilment!  

Meer blogs bekijken
×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?